God,

In de kerstvakantie, toen we nog niet beseften dat het ook echt winter zou kunnen worden, kwam mijn kleindochter van dertien vragen of ik voor haar een nieuwe ijstrui wilde breien, eentje met felle kleuren en mooie figuren.

God,

Het werd hoog tijd om U weer eens te schrijven, maar eigenlijk kon ik er niet goed toe komen. Ik ben bedroefd en diep teleurgesteld door alles wat er de laatste weken in onze Kerk is gebeurd. Er is al zoveel over gezegd en geschreven dat ik alles wat ik U had willen zeggen of willen vragen al eens door iemand anders verwoord heb gehoord of gelezen.

God,

Als U deze brief van mij ontvangt zal het bezoek van de paus aan ons land wel achter de rug zijn. Ik hoop en bid dat er geen dingen zullen gebeuren waardoor ik me tot in eeuwigheid zou moeten schamen een Nederlandse te zijn. Maar Vader, U moet het me niet kwalijk nemen dat ik er verder niet warm voor kan lopen.
Zal ik proberen het uit te leggen?

God,

Zojuist zat ik het parochieblad te lezen, dat op gezette tijden in de brievenbus valt. Het is soms wel aardig en soms ook niet. Deze keer ontdekte ik er weer een nieuw soort jaarindeling in.

God,

Zoals elk jaar was het weer even spannend hoe mijn verjaardag in de vakantieperiode zou verlopen. Komen familie en vrienden nou, of zijn ze weg en wordt het een stille dag?
U hebt het zelf kunnen zien; het was knap druk.

God,

We zijn net terug van dauwtrappen en nu is het alweer Mariamaand, oktober. Eigenlijk moet ik zeggen rozenkransmaand, maar dat is, denk ik, voor de meeste mensen hetzelfde.

God,

Mijn vader, zaliger gedachtenis, klaagde er in zijn hoge ouderdom over dat hij niet meer sliep. Als je na de maaltijd of onder het tv-kijken bij hem binnenkwam, kon hij zo vast in zijn stoel zitten slapen dat hij niet eens merkte dat je er was. Kennelijk duurde de tijd van waken hem te lang, de tijd van rusten toch te kort.

God,

Vanmorgen kwam een van mijn vriendinnen op koffietijd binnenvallen. We lieten het afgelopen Sinterklaasfeest de revue passeren en babbelden over de aanstaande einde-jaarsfeesten. Wie van de kinderen komen thuis en wat zullen we de familie aan feestmaal voorschotelen?