Zoeken

Zoekwoorden

Aardbeving Abortus Achterogen Advent Barmhartig Begraven Begrijpen Bekkers Bestaansrecht Bevrijding Bewaren Bezoek Bidden Biecht Bisschop Bluijssen Bont Breien Bruggen bouwen Bruiloft Cadeau Catechismus Categoriaal denken Christen-zijn Codex Computer Contact met God crematorium Dankbaar Devotie Dominee Dood Doorgaan Draaien in kringen Dromen Duif Economie Eenheid Eeuwig leven Eeuwigheid Elfstedentocht Emancipatie Energiecrisis Engelbewaarder Ethiek Euthanasie Examen Feministische Theologie Fooi Gebed Gebedsdag Geboden Geboorte Gekend zijn Geloof Geloofsbelijdenis Geloofsgemeenschap Geluk Gemis Geschiedenis Geweld Geweten Gezelligheid Gezin Gilde God God Almachtig God ontmoeten Goede gaven Goede voornemens Goede week Goede wensen Grap van Reagan Heilige Geest Hel Hemel Herberg Herdenking Herinneringen Het weer Homoseksualiteit Hond uitlaten Hoop Huwelijk Hélène Nolthenius Idealen IJzeren Gordijn Israël Jeruzalem Jezus Jezus' les Jubileum Kennis is macht Kerk Kerkhof Kerstboom Kerstmis Kerststal Kinderarbeid Kindertijd Lauwerkrans Leer Leken Lekenzending Leven Lezen Licht Liefde Lijfsbehoud Lijken op Limieten Lofprijzing Louis van Duijnhoven Maatschappijbeeld Macht Marguerite Yourcenar Maria Mechanisatie Mede-menselijk Menselijk Menselijk drama Mensen Modern Moderniteit Moed Moederschap Moord Muziek Nationalisme Natuur Nederigheid Nieuwjaar Nieuws Offer Olympische Spelen Omgang met elkaar Onderdrukking Oorlog Oorsprong Oost en West Operatie Ouderschap Overvloed Paaen Pasen Paus Peerke Donders Pinksteren Politiek Popmuziek President Priester Ramadan Receptie Records Reizen Reklame Rijkdom Roeping Rozenkrans Sacramenten Saramago Scheiding Schepping Scheppingsordening Schoonmaak Schuldgevoel Sebastiaan Sinterklaas Solidariteit Soorten jaren Spijt betuigen Sport Sterven Straf Synode Taal Techniek Tekenen Tijd Toekomst Trouw Uitvaart Vader God Vakantie Vasten Vastenactie Verbond Verhuizen Verliefd Verlies Verlossing Vieren Vlucht Voedselketens Volk Gods Voorjaar Vormsel Vrede Vreemdelingen Vrije wil Vrijheid Vroeger Vrouwendiscriminatie Waarden en normen Water Wegen Wereldomvang Werkgelegenheid Wetten Wijs Willibrordus Winter Wonder Zaligverklaring Ziek Zingen Zondag Zondeval

1986

1986 brief 1

God,

Het is lang geleden dat ik U heb geschreven. Maar al ontving U geen brief van mij, ik heb U evengoed dagelijks aangeroepen. Dat weet u toch?

Lees meer...

1986 brief 2

God,

Het gaat nog door... Dat was altijd het slot van de vervolgverhaaltjes in het lijfblad van onze kinderen in hun vroege jeugd. De Engelbewaarder, ach wat is dat lang geleden.

Lees meer...

1986 brief 3

God,

Eigenlijk heb ik nauwelijks tijd om U te schrijven. 't Is niet dat ik zulke drukke werkzaamheden heb. Oh, er is echt genoeg te doen. De lente in de lucht noopt de tuin in te gaan om alle nieuwe sprietjes en blaadjes te verwelkomen, de grond wat los te maken, om een weldadige voorjaarsbui naar de wortels te leiden.

Lees meer...

1986 brief 4

God,

Toen ik mijn laatste brief aan U ter post had besteld, had ik zoals gewoonlijk toch weer mijn bedenkingen. Had ik wat ik te zeggen en te vragen had wel zó gezegd als ik het eigenlijk bedoelde? Had ik niet liever ..., had ik niet beter, had ik niet ook nog ...?

Lees meer...

1986 brief 5

God,

Een week of twee geleden zegden we alweer: Dag meimaand. Meimaand met je nieuwe groen, geur en kleur; we nemen ze van je over om de zomer te gaan vieren. Vaarwel meimaand met je oude en nieuwe tradities.

Lees meer...

1986 brief 6

God,

Zoals U weet was Sebastiaan al heel lang van mening dat het voor ons tijd werd eens naar een ander onderkomen uit te zien. Het huis dat we bouwden, vijfentwintig jaar geleden, om er met vier kinderen te wonen werd veel te groot. De tuin van een kijk-ver waar werd gevoetbald en verstoppertje gespeeld was alleen niet meer bij te houden.

Lees meer...

1986 brief 7

God,

Ik zit al een tijdlang met een probleem. Tot nu toe vond ik nog geen woorden om het uit te leggen, waar nu wil ik toch proberen om er met U over te praten.
In het evangelie van Mattheüs lees ik: "Waar twee of drie in mijn naam bijeen zijn, daar ben ik in hun midden". Is dat Kerk?

Lees meer...

1986 brief 8

God,

Dat vond ik nou een mooi initiatief van paus Johannes Paulus om met de leiders van allerlei religies een gebedsdag te houden voor vrede in de wereld. Eerst dacht ik: "Waarom deed hij dat nu niet tijdens de internationale Vredesweek in september?" Dan bidden en manifesteren mensen in noord en zuid, in west maar ook in oost voor vrede.

Lees meer...

1986 brief 9

God,

Tot niet zo lang geleden was "crematorium" voor mij nogal veraf. Een sterfgeval, uitvaart en dan het kerkhof om de hoek.
Na de zondagsmis een wandeling naar de graven van de verwanten, even verwijlend voor een gebed en dan het ritme van de levenden hernemend.

Lees meer...